SINAV KAYGISI İLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN DOĞAL YÖNTEMLER NELERDİR?

Sınavlar çocuklarımızın hayatında bir dönüm noktasıdır. Her çocuk bu dönemde heyecanı, az da olsa kaygı ve stres yaşayabilir. Aşırı kaygı bozuklukları başarıyı etkiler. Kaygıları ilaçlar yerine doğal yöntemlerle gidermek mümkün olabilir. Bilgi, fedakârlık ve sevgi ile bu kaygılar rahatlıkla aşılabilir.
Aşırı kaygılar çocuklarımızda bazı istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
*iştahın bozulması sonucu; aşırı yeme, az yeme veya gıdalarda seçici davranma
*İsteksizlik, uykuya meyil, uykudan uyanamama, bitkinlik hali
*Motivasyon bozuklukları; derslere isteksiz çalışma, sınavlara isteksiz girme
*Depresyon, gelecek korkusu vb

Bütün bu sorunları kısa sürede gidermek gerekir. Aksine takdirde kronikleşir, kaygılar takıntı haline gelebilir ve tüm hayatı etkiler..

Aile, doktor, öğretmen üçgeninde doğal yöntemlerle aşılabilir.  Çocuklarımıza bu sorunlardan kaçmak yerine savaşmayı öğretmeliyiz. Böylece hayat boyu başarılı olmanın, huzurlu yaşamanın yolları açılmış olur. Kaygı ve stresin azı aslında doğru yolu bulmak için bize yol gösterir. Yani faydalı olabilir. Kaygının çoğu zarar, azı faydalıdır.

SINAV KAYGISI DOĞAL YÖNTEMLERLE NASIL GİDERİLİR?

Öncelikle sınavlara zamanında, hedefleri belirleyerek, huzurlu bir aile ortamında hazırlanmak önemlidir. Süreklilik önemlidir, ancak uzun ve kısa dinlenme dönemleri de şarttır. Özellikle hafta sonları doğada olmak, hareketli yaşam başarıyı artıracaktır.
Uykunun süresi ve kalitesi tüm bireyler için çok önemlidir. Bu sebeple gürültüden, manyetik alanlardan uzak, uygun gece ışığı bulunan ekolojik bir yatak odası olmalıdır. Uykuya dalmadan önce bir bardak içilen kızılcık şurubu içerisinde bulunan melatonin hormonu sayesinde çocuklarımıza rahat bir uyku sağlayabilir.

BİZ KAVRAMI
Sen, ben değil biz olmalıyız.  Yani çocuklarımız ailesi, değerli arkadaşları, akrabaları ile bir olmalı. Bu ortam çok güzel bir enerji verecek, çocuklarımızın motivasyonunu sağlayacaktır. Çocuklarımızın enerjisini, zamanını harcayan kişi ve toplumlardan uzakta  tutmalıyız.

BESLENME
Çocuklarımızın büyüme çağında beslenme alışkanlıkları çok önemlidir. Özellikle sınav dönemlerinde ayrı bir önem taşır. İngiltere'de yapılan bir araştırmada sağlıklı beslenen çocuklarda başarının %8 artığını göstermiştir. Çocuklarımız yaşam boyunca yerli atalık tohumlarla yetiştirilen mümkünse organik veya gerçek doğal gıdalarla beslenmelidir. Gıdalar protein, yağ ve karbonhidrat bakımında dengeli olmalı. Bütün vitamin ve mineraller doğal kaynaklarından alınmalıdır. Vitamin ve minerallerin ana kaynağı olan ceviz, badem, fındık, kan üzümü ve kayısı, erik gibi kurtulmuş meyvelerdir. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler ve meyvelerde önemli bir vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Bunlar bol tüketilmelidir. Fast-food ve katkılı gıdalardan uzak durmak sadece sınav dönemlerinde değil çocuklarımızın her zaman yaşam kaliteleri açısından oldukça önemlidir.

SINAV GÜNÜ BAŞARIYA ULAŞMAK İÇİN NELER YAPMALI?

*Her şeyden önce kaygı ve korkuları bir yana bırakmalı. Sınavın hayatta tek belirleyici olmadığı, hayatta bir yol gösterici gibi düşünülmelidir. Aile ve doktoru bu yönde çocuklarımızı motive etmelidir. 
*Sınav gününden en az bir gün önce ders çalışmayı bırakmalı. Arkadaşları ile hobilerini paylaşmalı.
*Aşırıya kaçmamak kaydıyla sportif hareketler yapmalı. Bir müddet doğa da bulunmalı. Ancak yorucu alışık olmadığı ortamlarda uzun süre bulunmamalı.
*Akşam uykuya dalmakta zorluk çekiyorsa bir bardak kızılcık suyu veya ayran, yoğurt iyi gelecektir. Yine akşam yatmadan 3 saat önce birşey yememeli. Akşam yemeği doyurucu ancak sindirimi kolay yiyecekler tercih edilmeli.
*Kahvaltı alışkanlığı önceden kazanılmasına önem gösterilmeli. Sınav sabahı beslenmesi çok önemli olduğundan tok tutacak, sindirimi kolay, enerji verecek gıdalar seçilmeli. Açıkta satılan gıdalar tercih edilmemeli. Bir bardak açık çayda da iyi gelecektir. Su dengesini iyi sağlamalı, ancak tuvalete çıkacak kadar su tüketmemeli. Sınav öncesi tuvalete gitmelidir. 
*Çocuğun her zaman olduğu gibi giyimi de çok önemlidir. Hava geçiren, hafif, terletmeyen mevsimine ve hava durumuna uygun doğal giyecekler seçilmeli.
*Sınav yeri bir gün önceden gidip görmeli. Aşırı güneş, ışıklandırma bozuklukları veya istenmeyen durumlar varsa ilgililere bildirilmeli.
*Sınav sabah telaş etmeden, erken yola çıkılmalı biraz yürümeli. 
*Sınav anında konsantrasyonu arttırdığı için şeker tüketmenin faydalı olduğuna dair yanlış bir inanç mevcuttur. Şekerli ve gazlı içeceklerin tüketilmemesine özen gösterilmeli. Beynimiz enerji olarak karbonhidrat kullanır ancak yoğun karbonhidrat kullanımı da gevşemeye ve uyumaya sebep olabilir. 
*Sınav yerine aile ile birlikte giderek, çocuklarımızı motive olmasına destek olabiliriz. Onları sınavın bir yarış olduğu algısından mümkün olduğunca uzak tutmamalı. 

Tüm çocuklarımıza başarılar dilerim.

Yayınlanma tarihi 26.05.2022

Web sitesindeki tüm içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Ayrıca kayıt tarihindeki bilimsel kaynaklarla hazırlanmıştır. Teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.